Gå til innholdet

Service på varme anlegg

 

Hvorfor har vi service? Og hva skjer med et varme anlegg hvis du ikke har service ?

 

Alle varme anlegg i vår bransje har èn ting til felles, nemlig vann. Og for å forstå vann nevner jeg noen ting vann inneholder og kan inneholde.

Vann inneholder Hydrogen og oksygen. I tillegg kan vann inneholde sulfater, silikater, natrium og kaliumforbindelser, samt nitrogenholdige forbindelser som nitrat, nitritt, jern og manganholdige forbindelser. I tillegg til en drøss andre små søte navn.

De fleste har hørt om jern, kalk og mangan. Disse er velkjente og i større eller mindre grad så inneholder det noe av dette i de fleste vannveiene i Norge.

Hvis vi i tillegg vet at vann inneholder oksygen så har vi skaffet oss en ganske god oversikt over hva som sirkulerer inn og ut av de tusen hjem.

 

Hva består et varme anlegg av helt bokstavelig?

 

Anlegg kan bygges i mange materialer, Det finnes kobber, messing, galv, stål, alupex, plast, osv. Og gjerne en blanding av alt.

Disse rørene brukes gjerne i føringsveier imellom varme anlegget til eks fordelerstokker som deler vannet ut i lange sløyfer under parketten du går på.

I tillegg til dette så har vi komponenter i et anlegg som tank, pumper, ventiler, kraner, lufte hetter, og mye mer.

Disse er (g)jerne produsert i jern, messing, stål, kobber og andre materialer.

 

Så hva kan gå galt her?

Hvis vi eks vet at jern ruster. Men ikke i et tett system tenker du kanskje? Men nå som du vet at vann inneholder oksygen, Og vi begge vet at jern ruster bare det får tilgang til oksygen så begynner mattestykket og gå opp.

 

Men er det så farlig med litt rust i anlegg da? Vannet blir jo bare svart, men det fungerer jo fint?            

 

Det som blir litt tøff jobb for systemet ditt er at alt dette som ruster innvendig samt alt som slites av vegger og materialer må dyttes rundt hele tiden. Vannet får etter hvert en svart litt oljeaktig utseende

og får mye mer friksjon på sin ferd igjennom tank, komponenter og alle de små rørene under gulvet du går på.

 

Dette gjør at det blir mye mer jobb for den stakkars sirkulasjonspumpa di som signerte opp for å drive vann rundt i evigheten. Ikke for å bedrive dagene som oljearbeider. Og til slutt så sier den takk for meg! Dette orker jeg ikke lenger. Og da må du bytte sirkulasjonspumpe.

Så har vi alle de små ventilene som sitter i fordelerskapet ditt. Med sånne små hull og pakninger som dytter seg opp og ned litt avhengig om det er du som liker tropisk stemning eller om det er kjæresten som liker tøfler og ull. Disse sier også takk for seg. Så må du bytte aktuatorer.

Så har vi disse små søte sopphattene som sitter på teknisk rom som sier poff poff en sjelden gang. Disse blir veldig ofte veldig raskt stille. Og de er som regel alltid de første som forlater festen. Og som en liten takk for at du ikke tok vare på meg så sier de zhwupp zhwupp og suger til seg luft istedenfor å si poff poff. Mer oksygen inn der altså.

Også forlater den ene etter den andre festen og til slutt så står du alene igjen og er kald på beina.

Og da begynner det å bli skikkelig dyrt. Også kan man si at det er ikke verdt å bruke 400 000 på et varme anlegg fordi det betaler seg ikke ned før det begynner å gå i stykker.

Men der kan fortelle deg en liten hemmelighet, Har du en fin bil eller en fin kjæreste? Jeg vet nemlig at hvis du tar godt på de. Gir de litt service, oppmerksomhet og kjærlighet så holder de mye mye lenger. Og tar du vare på de, så tar de vare på deg. For sånn fungerer det faktisk.

 

Og som du sikkert tenker like høyt som meg akkurat nå; Vannkvalitet! Den må vi sørge for er bra!

Jeg og rørvennene min kan hjelpe deg vi

 

Adresse
Brugata 83, 2321 Hamar, 2321 Hamar
Telefon
92336390
E-postadresse
ordre@fiksferdigrorlegger.no
Foretaksregisteret
922048584
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business
100 % online rørlegger. Bestill produkter og rørlegger samtidig!